Droom je ervan om aan de andere kant van de wereld een buitengewoon avontuur te beleven (nou ja, het is niet verplicht om zo ver te gaan om een expat zijn)? Of krijg je eindelijk de kans om in het buitenland te werken? Dan ben je misschien wel klaar om die spannende sprong in het onbekende te wagen en deel uit te maken van de fantastische expat gemeenschap!
Zelf heb ik er 7 jaar lang deel van uitgemaakt. Nog steeds staat het in mijn geheugen gegrift als een buitengewoon avontuur! Het opsnuiven van een nieuwe cultuur in een ander land verandert je leven zonder twijfel op een ingrijpende manier. Ik zou zelfs durven zeggen dat je er als persoon van groeit en sterker van wordt!
Allemaal goed en wel, maar niet zonder voorbereiding, niet zonder enige vorm van organisatie.
Hierbij alvast een kort lijstje, met enkele suggesties waarmee je rekening kan houden alvorens je definitief naar het buitenland verhuist:
- Wat te doen met je woning (opzegtermijn, verhuur, verkoop)?
- Wat te doen met je meubels (transport per boot, verkoop, opslag in een opslagruimte, …)? Dit is natuurlijk afhankelijk van de duur van je verblijf in het buitenland.
- Welke documenten hebt je nodig (visum, volledig medisch onderzoek, geldigheid van het rijbewijs)?
- Heb je onderdak van zodra je aankomt (appartement, hotelkamer, gastgezin)?
- Wat is het klimaat in het land van je bestemming? Wees alert als je met het vliegtuig gaat, je hoeveelheid bagage is beperkt. Als je je bezittingen per boot transporteert, kan het enkele weken of zelfs maanden duren voordat ze bij je nieuwe “thuis” aankomen. Het is dus zelden een goed idee om je kleerkast meteen opnieuw samen te stellen eens je veilig bent aangekomen! (shoppingqueens onder ons moeten zich dus even sterk houden!)
- Wat zijn je prioriteiten ter plaatse (accommodatie, een bankrekening, telefoon, kinderdagverblijf of school, werk, reizen met de auto of openbaar vervoer…)? Dankzij onze trouwe vriend Google zal je uiteraard al veel informatie kunnen verzamelen en ook expats die eerder de grote stap hebben gezet vanuit België kunnen je op weg helpen bij je vertrek.
- Tip van een insider: zelfs al ga je vooral naar het buitenland om de lokale bevolking te leren kennen, dan nog is het soms leuk om landgenoten te ontmoeten. Van hen krijg je vaak nog de handigste weetjes te horen. Aarzel dus niet om wat onderzoek te doen naar Facebook-groepen waar landgenoten in het buitenland tips met elkaar uitwisselen.
Geniet er vooral van! Want soms is het gras aan de overkant wel degelijk een beetje groener 🙂